Sunday, June 17, 2007

Kakiku Kasutku

Alahaimak sedihnye aku Sabtu bebaru nih. Ditakdirkan hari yang ditunggu2 telah tiba, MEGASALES! Wow, lagi best dari Hari Raya tuuu! Akupun bercengkerama ke pasaraya bernama Sogo dengan niat untuk membeli tingkap (window shopping). Namun dengan tawaran2 yang mempinarkan mata, akhirnya hatiku ditangkap oleh kasut2 satu jenama terkenal yang biasanya beharga lebih RM300, tapi dilonggok dengan tawaran RM99 sahaja!! Wow...WOW!!!
.
Dan lebih mempinarkan lagi, hampir semuanya cantik2 belaka, sepenuhnya kulit pulak tu dari lapis luar sampai ke tapak! Tak bule jadik neh. Musti mau rembat sepasang dua! Kebetulan pulak semua saiz yang ada hanya 9 dan 10, saiz besar...dan kakiku yang comel ini memang biasanya sedang elok untuk saiz 10 dan 11 (atau 11 setengah...hehe).
.
Lalu tanpa mempedulikan senggol-senggolan orang ramai yg bagai herring menghurung bangkai, akupun mencuba pasangan kasut hitam berkilat yang cantik amat. Ish...ish, pakse punye pakse kasut tu tanak gak masuk. Hoho takpe, try yg lain pulak.
.
"Bang, tak bule gak la. Yg ni paling besar ke?" Aku bertanya kepada si promoter yang berkumis itu bila kasut kedua yg aku try pon tak muat.
.
"10 yang paling besar bang. Abang try la yang bertali. Muat rasanya. Yg tak bertali rasanya sume abang tak bule pakai". Jawab abang promoter sambil tersenyum. Iyolah, bertali pun takpe. Janji RM99.
.
Masuk 10 minit.... 7 pasang dah kasut aku cuba, daripada yg aku berkenan sampaila yg aku tak hingin nak beli, sume tak muat!! %!!@3?%!! Bangang punye kasut! Apasat saiz 10 satupun aku tak muat neh??!! Bukan kate sempit, nak masuk kaki pun tak bule... Hwaaaa!! Nak kasut...! Kasut aku tinggal 13 je... Yg satu tu asik rumate aku bedal buat macam kasut dia sendiri. Aku nak pakai kene mintak permission dia pulak. Aik! Tak bule jadik....
.
Abang promoter tu sampai senyum kat aku, "Ape kata abang try pi KLCC. Ade sale gak kasut nih. Manetau ade yg abang muat". Huhuhu aku dah sedey gilebabas dah mase tu
.
Pehtu kat rak sebelah adela longgok2 kasut n sandal2 Polo dilelong RM69. "Takpela tak dapat kasut idaman, sandal pon jadikla sepasang". Lalu dapat sepasang saiz paling besar aku campak ke lantai dan sarungkan kaki... Aiyoh, tak muat gak? Dan lepas 3 4 pasang aku try pon masih tak muat, aku dah rase nak berguling2 atas lantai dalam Sogo tu.... Naaaaakkkk kasuuuuutttt!!!
.
Untuk mengelakkan emosiku menjadi lebih tak stabil, maka aku akhirnya berambus dari bangunan berpuaka itu. Sampai sekarang nih, bayangan kasut berjenama tu masih lagi bermain2 di kepala...
.
Sebenarnya masalah nak dapatkan kasut bagi kaki kami golongan istimewa ni selalu sangat terjadi. Paling menyampah kan, mane kasut yg aku berkenan, itula nanti yg takde saiz. Adik aku yg Tingkatan 3 lagi kesian. Pakai kasut saiz 12 @ 13. Punyela payah nak carik kasut dia. Tu baru Tingkatan 3. Silap2 dah besau kang, mau pakai saiz 15...hohoho.
.
Jadi kepada sesiapa yg ingin menderma kasut saiz 11 atau 12, bulela mengemel aku ye. Sekian terima kasih. (Pujuklah hatiku yg duka lara ini)
.

16 comments:

Mawar said...

errrr...boleh ke diriku meletakkan komen di sini?
adapun kakiku lebih kecil...
tapi selalu tak dapat nak beli kasut @ sandal bersaiz 4 1/2 atau 5 bila time sale...sedisss ooooo....

orochi said...

hahaha... nasib baik kakiku saiz 7-8. banyak available.. Mega Sale.. aku nak shopping sakan...

13may said...

hehhe...sabar...

jom makan sup kaki ayam:p

achik said...

aku plg tensen kalau kasut aku berkenan tu la dah abis saiz.. tambah tensen kalau salesgirl tu duk offer kasut lain yg aku tak berkenan langsung..

err jarang lelaki ada byk kasut.. ko sampai 13 kasut.. byk tuh..

zwitterion said...

ko nak kasut tumit tinggi aku?..ada yg saiz 6, ada yang saiz 7..x muat la utk ko..hehe.
teruskan usaha ko mencari kasut idaman..

tintaHati said...

Kena cari kat oversea ni. Org Msia biasa kaki kecik2 jer...hehehe..

Tak pun tempah kasut sendiri. Lagi best blh buat design sendiri.. ;D

orang biasa said...

mawar : hehe kalu kecik sangat problem gak. ko pakai kasut kiki-lala la...hahaha

orochi : weh shoping ajak aku. aku gak gi Isetan la

13may : sop kaki lembu lagi sodap tau...hehe

achik : pembetulan, 14. tmasuk satu yg member aku wat rete dia tuh..huh!

zwit : hah tumit tinggi takmolah. 2 3 ari pakai mau terkehel tumit aku kang...

tinta : kalu aku wat kasut sendiri, aku nak buh ropol2 pehtu siap ngan labuci ;p

k o r o m y s t said...

Hmm.

Totoro perlu berkasut ke? xP

Pawana Malam.. said...

hehehhe

ala2 cian nyer...

sabar ek.nnt kte tempah kasut uncle kite, kaler merah...lawa tau..die simpan sbg display kat McD..hhehe(sekadar mengundang senyuman)

nk pi shopping nnt, roger ek..bleh shopping berjemaah.ahaks!

orang biasa said...

koromyst : totoro hanya berminat dengan kasut berjenama jer xp (Totoropoyo)

pawana : owh nak shopping sama ke? kene tanya project manager si orochi tu. Sbb nantik dia yg sponser makan2...hehe

Titicaca said...

hoh! kaki dinasour ke hape ni?

arianna adrizal said...

aduh.. kesiannya.
dulu ku keje kat warehouse kasut imported je. gedabak2 saiz. tp skrg ku dah tak keje situ lg.. tak dapek la nk nolong mu. :)

teruskan usaha!

Cik Kema said...

saiz international tuh!

percaya la cakap saya... kasut saiz cam awak jarang ada stok utk jualan murah.

jangan sedih! itu tandanya awak dikalangan org atasan atau mahalan.

sekian ;) hehe

kakLuna said...

mak aii..berkaliber dan berkakilebar nye..

Orang Biasa said...

titicaca : yaaa tepat skali, salah satu spesis dinosor yg blom pupus.. tottouruos chommeliosus

anne : takde kontek ke ke kat warehouse tu? hehe

cik kema : uh, pecaya sgt. sbb tu la terjezut nengok saiz besau2 ade sale rm99 je. jarang jupe tau. skali try xmuat jugak. hampeyyhh!

kak luna : ya, kaki yg lebar adlh salah satu ciri pemimpin yg berkaliber ;p

isleasy said...

lepas gelak bergulig2 baca entry nih..walaupun dah lama, sy tetap nak komen..

sy paham masalah awak. kaki sy saiz 4 kengkadang 5.

sekian.