Monday, August 06, 2007

Media Bebas @ Berkepentingan?

BAB I:
.
Minggu terakhirku di pejabat bukan bermakna masa utk berlenggang & bersenang-lenang. Hasil dari mesyuarat di PD minggu lepas, aku perlu menyiapkan minit dalam kadar secepat kilat. Bayangkan, minit mesyuarat yang sama tahun lepas, aku sudahkan dalam masa 1 bulan setengah (37 mukasurat dengan 51 lampiran). Yang lepas tu baru 3 hari. Mesyuarat kali ni pulak 5 hari! Tapi kalu kome nak tau... 5 hari rupenye tak cukup. Mesyuarat akan disambung di Fakulti pulak...Hoho.. Memang gile meroyan sebab meeting la bos2 besar nih.
.
Tapi aku yakin buleh disiapkan sebab sepanjang minggu nih aku akan fokus dengan minit saje. Keje2 lain sume aku pass kat pembantu. Muahaha malang la ko...takpe nanti banje gula2 udang ;p (angkat tangan sape taktau gule2 udang)
.
BAB II:
.
Minatku untuk membaca Berita Harian kini amat kurang. Aku lebih rajin membaca akhbar Utusan Malaysia dan Kosmo (walaupun di bawah syarikat yg sama). Begitu juga dengan minatku terhadap akhbar NST. Baik baca the Star. Sebabnye :
.
1. Berita Harian (BH), NST, TV3, NTV7, TV8, HotFM dan FlyFM adalah dari syarikat yg sama, Media Prima.
.
2. Akibat dari monopoli ini (nasib baiklah ura2 Utusan Malaysia nak diambil alih Media Prima dibantah ramai), kalau kalian sedar BH bersikap bias terhadap penulisan beritanya. Contoh mudah, liputan untuk rancangan TV milik Media Prima mendapat promosi dan ulasan yang selalu baik2 belaka. Tetapi untuk rancangan2 RTM, jarang dipromosikan sepertimana TV3,7,8 dan 9.
.
3. Begitu juga BH takkan menyiarkan berita2 yang memberikan khabar yang kurang enak berkenaan rancangan TV dan Radio mereka. Pernahkah kalian membaca kritikan BH terhadap HotFM...atau FlyFM? Mungkin dulu pernah, tapi tidak sekarang. Aku pernah membaca bagaimana BH menguar-uarkan, menurut rating, HotFM akan menjadi stesen no. 1 negara tak lama lagi, mengatasi Era. Adakah aku akan percaya, sedangkan BH dan HotFM dari syarikat yang sama? Dan sudah tentu berita tersebut mempunyai agenda komersil melebihi agenda 'berita'.
.
4. Contoh termudah adalah rancangan yang konon2nya makin hangat iaitu LG MyStarz. Walaupun semua orang tau rancangan tersebut tidak mendapat sambutan, liputan BH terhadapnya saban minggu tak pernah berkurangan. Kita takkan mendengar kritikan2 pedas lidah pengarang bahagian hiburan BH terhadap sambutan program tersebut, sebab mereka bernaung di bawah bumbung yang sama.
.
5. Aku lebih mempercayai rencana2 di Utusan Malaysia yang sekurang2nya tidak terikat dengan 'tanggungjawab' menjaga nama baik kelompok yg sama, iaitu Media Prima. Mereka lebih bebas untuk mengkritik, memuji atau memberi pandangan terhadap rancangan2 di TV Swasta mahupun radio HotFM & FlyFM.
.
6. Kalau kalian tengok MHI pagi2 pun mesti sedar kan? Bila masuk segmen ulasan akhbar, apa yang depa ulas dulu? Mula2 BH, pehtu NST dan baru Utusan (kalau tak silap sequence la). Lepas tu, kenapa depa tak ulas the Star, hanya ulas NST? Sedangkan bilangan pembaca the Star jauh lebih ramai daripada NST. (Menurut ABC, purata edaran sehari akhbar NST = 103196, manakala the Star = 281975. Lebih sekali ganda banyaknye)
.
Tapi dari segi penulisan berita secara umumnya, takdelah berbeza sangat...
.
Apa yang aku cuba sampaikan adalah, betapa MONOPOLI MEDIA menyebabkan ruang untuk penulisan 'bebas' dan 'kritis' akan terkandang. Aku bukan anti-Media Prima serta media2 miliknya. Aku cuma merasakan setiap media di bawah payung yang sama akan cenderung menjaga periuk belanga mereka dan tidak akan secara adil mengkritik sesama sendiri. Senang kata, playsafe...
.
Tapi dari sudut ekonomi bumiputra, Media Prima adalah contoh syarikat yang berkembang dan diterajui oleh anak-anak Melayu/Bumiputra. Nak tengok depa, klik Lembaga Pengarah dan Pengurusan Tertinggi. Moga depa terus maju memacu ekonomi negara :D
.
Terpulang kalian untuk memilih akhbar pagi kalian. Aku cuma orang biasa yang pendapatnya bak angin lalu. Tak memberi kesan apepun ;)
.
.


19 comments:

achik said...

ntah apsal aku skang ni malas nak baca paper atau tgk berita.. wajip beli hari ahad je.. utusan mingguan.. lain2 ikut tajuk hangat.. hehehe ;p

orochi said...

Bab 1 - Hang kena lapor diri kat mana? Gula-gula udang tu yang plastik dia boleh makan tu ker?

Bab 2 - Kat opis aku semua surat khabar tu ada.. Jadi aku baca semua.. hahaha... Bukan kena beli pun..

Oit, pinjam buku pekeliling kemajuan pentadbiran awam..

Pawana Malam.. said...

hai, kabare?
1st: nmpk x ct angkat tgn?ape gula2 udang tu??

2nd: trus terang,
tak minat betul baca surat khabar...kalu tau ttg berita pun sbb tgk berita yg kul 8 ngn family...
sebab x suka berita, simple..too much negative news(banjir, perang, kemalangan, bunuh2 org, perbalahan politik..bla bla..bla..)...betul x?yg positif pun , mcm x berfaedah jer..cthnya , naik gaji, then, ntahla..mmg la byk yg bagus dlm news..cthnya, business news..good..tp lebih byk yg bgus dr tak bagus..

so, tk brp suka baca berita..nanti rasa kesian la, rasa sedih la tgk org mati, mcm2 la..hehhe..

3rd: mulakan hari kita dgn senyuman..good morning...

4th: bubbye.tata

tintaHati said...

gula2 udang? sedap ka? gula2 sotong ada? ;P

Biasalah kroni menjaga kroni...eh betul ka? saya suka baca isu semasa ja...tak suka bab2 hiburan ni...huhu...

k o r o m y s t said...

Suka Utusan. Suka baca ruangan forum pembaca. Lepas tu baca mamak cyber kat bawah dia. Yang katun sebelah dia tu tak layan hahaha... xD

Lepas tu suka baca ruangan sukan dia. Baca sampai ke tengah yang ada banyak iklan menyemak tu hahaha... xD Selalu ada nama peminjam MARA la apala yang tak bayar-bayar lagi pinjaman xD

Pastu ruangan ruangan luar negara lak. Disampaikan penuh sempoi sampai terpaksa wat research nak cari lagi pasal berita yang disiarkan hahaha.. xD

Tak suka sisipan yang pasal intisari rancangan semua tu. Tapi baca gak kadang-kadang.

Berita Harian tak layan sangat. Beli pun masa hujung minggu je xD

Gula-gula udang cam tak sedap je O_o Baik bagi kekura ku... xD

Masy said...

aku pon biasa baca Utusan. BH tu.. kadang2 itu pon online jer. ntah laa nape, rasa cam seswatuh jer BH tu. mungkin atas sebab2 yg ko ckp tu kot~

Orang Biasa said...

Achik : skang tak gajin, so dulu gajin la ye.. so, bilenye turning point yg menyebabkan ko kurang berminat neh?

orochi : Bab 1 - ya tepat sekali!! apasat amai taktau weh? sedap pe..

Bab 2 - silap2 nantik aku posting kat opis ko ahaha. jadik ko kene patuh dengan arahan aku dari semasa ke semasa.

pawana malam : 1st - hmm camane nak cakap ek gula2 udang. takdek gambo la. tapi bukan berperisa udang, cuma kertas pembalutnya ade gambo udang. dan yg paling besh, kertas pembalut dalam (yg membalut gula2) bule dimakan! nyam..

2nd - sebenarnye akhbar2 bukan pikir sgt berita yg disiarkan tu mane yg negatip mane yg positip. paling penting, berita tu bule 'jual' ke idak. kalu tak cukup sensasinye, kecik jerla beritenye...

Tata balik ;)

tinta : saya baca sume...errr...kecuali iklaneka & mukasurat saham tu...

koromsyt : tak sedap ko kate..ngeh! dey, belum coba belum tau. ko try la pi kedai mamak cyber tanya ade jual tak gula2 udang..tapi, aku rasa mamak cyber pun taktau...hehe

kalu berita sukan, utusan lemah skit berbanding BH. liputannye xmeluas. ruangan iklan pun lagi besau dari ruangan berita kat bahagian sukan.

masy : aku dua2 pun bace online. kan, mcm ade sesuatu jer kan BH tu. dulu aku slalu gak beli tapi sekarang tidak lagi... Metro pun sama, baik aku beli Kosmo...

kakLuna said...

aku baca BACARIA.. dan jugak Mingguan Wanita.

kiranya smua2 yg bawah karangkraf tu aku baca la...termasuk..harakah :P

lindosh said...

dulu sejak kecik sampai laa empat taun lepas aku baca BH sebab free! pastu skang jarang sesangat baca paper.. sbb tangan aku dah jemu pegang paper kot! :P

Titicaca said...

hoh...nasib baik ko jarakkan tulisan BAB I tu..hahaha..
suratkabor? hoh, aku dah bosan nak baca..aku baca trashy je..Metro..hahaha..sekarang ni weekend je aku banyak beli papers sebab nak baca weekend articles..

zwitterion said...

gula2 udang, aku tau..plastik tu cair di dlm mulut..hehe.tp aku bkn panggil gula2 udang, dh x ingat la..
aku suka utusan, metro n the star..ala, diorang mesti pikir untung jer..

~qudwah_mardihah~ said...

salam...

harakahdaily best woo...

he he he he he he he

Sunan_Jati said...

Assalamualaikum,,,

mulakan harimu dgn bismillah...

semoga semua dpermudahkan utk kite..

horayyy!!!!

ad3ck said...

pas neh hang pindah mane ar? err igt lagi kat tmpt lamu kerja ku dulu, minggu last ilek gile. ;p.

~CraMpiZiUm~ said...

wah.. prihatin2....
-monopoli mengurangkan kualiti-

13may said...

BAB I & BAB II....

wah! sungguh dalam mesej yg disampaikan :D

shahril aley said...

kalau paper omputih aku slalu baca the sun pasai free tiap kali masuk opis mesti ade kat punch card machine. kalau paper melayu aku slalu baca Berita Harian pasai dari kecik sampai besor makpak aku dok beli itu je. kalau beli utusan pun on weekend je. pasai tu kalau ahad aku dok baca paper mau dekat 2 jam kot. hehe....

Sufanasrin said...

aku jrg baca BH.baca utusan ok sket kot.xpun beli kosmo sbb murah.weekend beli BM & Mingguan.tgk iklan jwtn kosong.pastu baca word by word.kdg2 amik 3 hr baca.harakah pun baca jugak.
gula2 undang?wah,feveret ms budak2.knp pembalut dia blh mkn eh?itu plastik ke gula?ade lg ke jual gula2 tu?

Mawar said...

wehh...ko posting mana????Ministry of Heaven?